Muffinki są zarówno pyszne, jak i proste w przygotowaniu – nic więc dziwnego, że są tak popularne. Jednak, czy wszyscy mogą cieszyć się ich smakiem? Co, jeśli musisz stosować dietę bez glutenu? Nic straconego, ponieważ z pomocą czekolady bezglutenowej przygotujesz babeczki, które możesz jeść, będąc na takiej diecie.
Jakich składników użyć do pieczenia muffinek bez glutenu?
Jednym ze składników, których potrzebujesz do zrobienia muffinek jest mąka. Do bezglutenowych wypieków możesz użyć np.:
- jaglanej,
- ryżowej,
- gryczanej,
- owsianej (ale wybieraj tylko taką, która ma znak przekreślonego kłosa na opakowaniu),
- sojowej,
- kukurydzianej,
- amarantusowej,
- z teff,
- ziemniaczanej.
Bezglutenową mieszankę do wypieku muffinek możesz przygotować samodzielnie, łącząc różne mąki bezglutenowe. Inną opcją, dobrą dla osób zabieganych jest zakup gotowego produktu. Zakładając, że chcesz skorzystać z pierwszej możliwości, pamiętaj o tym, że mąki bezglutenowe dzielą się na trzy rodzaje:
- bazowe (gryczana, jaglana, ryżowa, owsiana),
- sklejające (ziemniaczana, sojowa, kukurydziana),
- spulchniające (z teff, amarantusowa).
W jaki sposób należy je stosować, aby babeczki się udały? Masz dwie opcje do wyboru: połączyć szklankę mąki bazowej z ⅓ szklanki sklejającej. Druga możliwość to wymieszanie takiej samej ilości mąki bazowej z ⅓ szklanki sklejającej i taką samą ilością spulchniającej.
Pamiętaj również o tym, żeby wybrać bezglutenowy proszek do pieczenia i sprawdzić, czy inne dodatki nie zawierają glutenu.
Poznaj 3 pomysły na muffinki czekoladowe idealne na jesień!
Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie aromatycznych czekoladowych babeczek postaw na czekoladę bezglutenową. Najlepszym wyborem będzie ta, która oprócz glutenu nie zawiera też cukru. Dzięki temu przygotujesz fit muffinki, którymi możesz delektować się nawet na diecie odchudzającej!
Do przygotowania jesiennych wypieków warto wykorzystać sezonowe produkty. Smak, a także wartość odżywczą czekoladowych babeczek wzbogaci m.in.:
- dynia – sezon na nią trwa krótko, więc warto skorzystać z tego, że jesienią jest ogólnodostępna. Jest bogata w beta-karoten, który zadba o piękny koloryt Twojej skóry. Babeczki dyniowe z kawałkami zdrowejczekolady bez glutenu z pewnością zachwycą każdego!
- Śliwki – są bogate w polifenole, a także błonnik pokarmowy usprawniający pracę jelit. Jeśli chcesz zrobić mocno czekoladowe babeczki, oprócz kawałków czekolady dodaj bezglutenowy krem typu „nutella”.
- Gruszki – ich niepowtarzalny smak kojarzy się z jesienią. Warto włączyć je do wypieków również ze względu na ich wartość odżywczą. Są to owoce, które obfitują m.in. w potas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodno-elektrolitowej i serca.
Doskonałym dodatkiem do jesiennych muffinek o smaku czekolady będzie również siemię lniane i nasiona chia (bogate w kwasy omega-3), orzechy (np. włoskie, laskowe), suszone owoce (np. żurawina lub daktyle, którymi możesz zastąpić cukier).
Forbidden