Podjęcie decyzji o odłączeniu prosiąt od lochy powinno być uzależnione nie tylko od ich masy ciała, ale również od warunków środowiskowych, w których będą przebywać prosięta i od jakości paszy, która będzie podawana w szczególności przez pierwsze dwa tygodnie po odsadzeniu. Prosięta, które zostały odsadzone od lochy po ukończeniu 4 tygodnia życia, mają wciąż niedojrzały układ pokarmowy. Poza tym nie mają ustabilizowanej flory bakteryjnej w obrębie jelit. Jednocześnie system odpornościowy czterotygodniowych prosiąt nie jest jeszcze dostatecznie rozwinięty, aby mógł produkować odpowiednią ilość przeciwciał.

 Produkty mleczne dla prosiąt

Produkty mleczne, a w szczególności suszona serwatka, powinny być podstawą żywienia dopiero co odstawionych od lochy prosiąt. Wysoka zawartość cukru mlecznego, czyli laktozy czyni serwatkę bardzo atrakcyjną dla prosiąt, ponieważ na tak wczesnym etapie ich rozwoju aktywność laktazy jelitowej jest bardzo intensywna. Duża zawartość laktozy jest bardzo istotna w mieszankach paszowych przeznaczonych dla prosiąt ssących, a także bezpośrednio po oddzieleniu ich od matki. Laktoza stanowi niekwestionowane źródło energii, jak również istotny składnik decydujący o właściwym funkcjonowaniu układu pokarmowego. U dopiero co urodzonych prosiąt przewód pokarmowy jest idealnie przystosowany do trawienia składników pokarmowych, które zawarte są w mleku lochy. Takie mleko bogate jest w laktozę i wysoko strawny tłuszcz. Przejście prosiąt z mlecznej diety na dietę, w której podstawą jest skrobia, stanowi niemały problem. Młode prosięta nie potrafią jeszcze efektywnie wykorzystać skrobii. Dowiedziono, że tempo wzrostu prosiąt, u których stosowano paszę z dużym udziałem laktozy jest znacznie większe, niż w przypadku prosiąt karmionych pokarmem z większym udziałem skrobii.

Koncentraty białek serwatkowych 

Bardzo wartościowym składnikiem mieszanek pokarmowych dla prosiąt są koncentraty białek serwatkowych. Powstają one w procesie podobnym do tego wykorzystywanego do uzyskiwania suszonej serwatki. Wymagany jest jednak w tym przypadku proces ultrafiltracji. Zawartość białka w standardowym produkcie to ok. 35 proc. czyli prawie trzykrotnie więcej niż w suszonej serwatce. Niemniej jednak dalsze koncentrowanie białek w procesie technologicznym pozwala na uzyskanie produktu, który zawiera aż 80 procent białka niezbędnego w żywieniu prosiąt. Badania wykazały, że taki koncentrat białek może być używany jako całkowity lub częściowy substytut suszonej plazmy krwi w karmie przeznaczonej dla młodych świń. Obecność tego składnika zwiększa znacząco pobieranie paszy przez młode świnie.

Preparaty serwatkowo-tłuszczowe

W procesie suszenia przesączu można wykorzystać maltrodekstryny, koncentrat białek tłuszczowych, a także inne źródła tłuszczu. Maltrodekstryny stanowią produkt częściowej enzymatycznej hydrolizy skrobi. Wyniki badań jednoznacznie wskazują, że są one doskonałym źródłem bardzo łatwo przyswajalnych węglowodanów dla młodych prosiąt, a ich efektywność na tym polu porównywalna jest do efektów uzyskiwanych przy stosowaniu laktozy. Bardzo ciekawym źródłem energii dla prosiąt są preparaty serwatkowo-tłuszczowe. Zastosowanie właściwej kompozycji tłuszczów, a także sposobu mieszania i suszenia gotowego produktu pozwala na uzyskanie pokarmu o dużej dostępności tłuszczu, co efektywnie wpływa na odchów prosiąt.

W podsumowaniu powyższego artykułu należy zaznaczyć, że suszona serwatka stanowi istotny składnik mieszanek paszowych dla prosiąt, a preparaty na bazie serwatki (z maltrodekstrynami, białkami sojowymi i różnymi rodzajami tłuszczu) stanowią najlepszy komponent pasz o dużej wartości odżywczej.

Źródło: Bas Pol – Mączka rybna