Hodowla trzody chlewnej, bydła, owiec czy drobiu podlega wymogom prawnym, zarówno w kwestii dobrostanu zwierząt na fermach, jak i ich żywienia czy uboju. Określone przez prawo przepisy to jednak niezbędne minimum, które hodowca musi spełnić, aby produkt mógł trafić do konsumentów. Szukając mięsa wolnego od niebezpiecznych substancji, należy zwracać uwagę na certyfikaty. Cieszącym się szczególnym uznaniem i zaufaniem jest Certyfikat QS, który potwierdza najwyższą jakość i bezpieczeństwo produktu.
Certyfikat QS – co to jest?
System certyfikacji QS to szereg działań i procesów mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa pasz i żywności. Gwarantuje on stałą kontrolę na każdym etapie produkcji. Ocenie podlegają zarówno gospodarstwa rolne, pasze dla zwierząt, ubojnie czy masarnie, jak i produkt finalny, trafiający bezpośrednio do konsumenta. Certyfikat QS to więc zasadniczo gwarancja bezpieczeństwa oraz najwyższej jakości. Ściśle monitorowany jest też oczywiście łańcuch dostaw. Stosując certyfikowane produkty, podlegające rygorystycznym przepisom, eliminuje się bowiem ryzyko wprowadzenia do żywności szkodliwych substancji. Hodowcy, którym zależy na jakości, sięgają przykładowo po fitogeniczne dodatki paszowe.
Certyfikat QS a żywienie zwierząt
Certyfikat QS w żywieniu zwierząt odgrywa kluczową rolę. Atestowana pasza pozbawiona jest bowiem szkodliwych substancji, dzięki czemu produkt końcowy, trafiający na talerz konsumenta jest zdrowy i w pełni bezpieczny. Skład takiej paszy jest zbilansowany, aby utrzymać zwierzęta w dobrej kondycji, odżywiać je oraz polepszać wyniki produkcyjne. Co ciekawe, właściwa dieta pozwala zwiększyć ogólną efektywność chowu i poprawić dobrostan zwierząt hodowlanych bez używania szkodliwych antybiotyków i hormonów. Stosowanie naturalnych pasz korzystnie wpływa bowiem na zdrowie i funkcjonowanie organizmów zwierząt. Co za tym idzie, mięso trafiające na sklepowe półki z takich hodowli jest bardziej odżywcze dla ludzkiego organizmu.
Fitogeniczne dodatki paszowe – korzyści ze stosowania
Certyfikat QS wymusza na hodowcach rygorystyczne normy żywienia zwierząt, dlatego w atestowanych hodowlach sięga się po fitogeniczne dodatki paszowe. To standaryzowane i przebadane mieszanki składników pochodzenia roślinnego, wykazujące pozytywne działanie w obszarze żywienia zwierząt hodowlanych. Fitobiotyki takie jak AdiCox® AP poprawiają odporność trzody chlewnej, bydła, owiec czy drobiu. Szczególnie przyczyniają się do usprawnienia pracy układu trawiennego. Zwiększają również przyswajanie składników odżywczych i wchłanianie aminokwasów oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia biegunek. Salmol to z kolei preparat hamujący rozwój bakterii i grzybów, neutralizujący chorobotwórcze toksyny drobnoustrojowe. Umożliwia więc naturalny chów, wolny od antybiotyków. Dodatkowo wspomaga układ oddechowy, łagodzi kaszel oraz zwiększa ogólną odporność. Fitogeniczne dodatki paszowe wpływają na lepszy apetyt, a co za tym idzie, szybszy przyrost masy ciała przy jednoczesnej minimalizacji kosztów żywienia. Ich wykorzystanie zwiększa zatem opłacalność produkcji.
Wpływ żywienia zwierząt na ludzkie zdrowie
Nieodpowiednie żywienie zwierząt ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Częste spożywanie antybiotyków, również tych zawartych w mięsie, osłabia bowiem nasz system immunologiczny oraz przyczynia się do uodparniania organizmu na różne szczepy bakterii. W trosce o własne zdrowie warto sięgać po produkty wysokiej jakości, posiadające certyfikat QS. Rygorystyczne normy, stałe kontrole i regularnie przeprowadzane badania laboratoryjne to gwarancja, że na talerz trafiają wyroby zdrowe i bezpieczne, nieszkodzące zdrowiu.
Forbidden