Przemysł spożywczy coraz częściej sięga po nowoczesne rozwiązania technologiczne. Powszechnie stosuje się choćby urządzenia do wytwarzania sprężonego powietrza, które wykorzystywane jest do czyszczenia opakowań czy też napełniania butelek produktami płynnymi. W tym wypadku niezwykle istotne jest zachowanie czystość takiego powietrza. Sprężarki marki BOGE gwarantują maksymalną czystość sprężonego powietrza, dlatego są chętnie wykorzystywane przez producentów żywności.

Jak działa sprężarka BOGE?

Zanieczyszczone olejem produkty spożywcze to bez wątpienia zmora każdego producenta żywności. Źródłem zanieczyszczeń mogą być choćby smary stosowane w maszynach. Przyczyną mogą być również źle dobrane kompresory. Sprężarki BOGE wytwarzają sprężone powietrze klasy „0” ( zgodnie ze standaryzacją wprowadzoną przez ISO), co pozwala na zachowanie produktów żywnościowych w idealnej czystości. Co więcej, producenci urządzeń marki BOGe wzięli pod uwagę nie tylko czystość sprężonego powietrza, ale również jakość powietrza zasysanego.

Sprężarki BOGE znajdują w przemyśle spożywczym różnorodne zastosowanie. Wytwarzane przez nie sprężone powietrze może być wykorzystywane w maszynach do napełniania żywnością pojemników, przy pompach do płynów, podczas wytwarzania azotu, czy też jako nożyce powietrzne. Stosuje się je również do wytwarzania próżni podczas pakowania produktów żywnościowych.

Rodzaje sprężarek marki BOGE

Firma BOGE wypuściła na rynek kilka rodzajów swoich sprężarek. Obecnie producenci branży spożywczej mogą wybrać model, który będzie najbardziej odpowiedni do rodzaju ich działalności. Różnią się one technologią sprężania czy też wydajnością. Poniżej przedstawiamy kilka wybranych modeli sprężarek.

Sprężarka śrubowa z serii Bluekat

Korzystając z tego modelu sprężarki BOGE możemy uzyskać sprężone powietrze w klasie „0” przy wyjątkowo cichej pracy urządzenia. Sprężarka z serii Bluekat jest bardzo wydajna, zastosowano w niej sterowane mikroprocesorowe Focus Control. Model ten wykazuje się również kompaktowym designem.

Turbosprężarka HST

Model HST (High Speed Turbo) oferuje wysoki poziom wydajność przy możliwości zastosowania długiego czasu eksploatacji. Podczas analizy wyników osiąganych przez sprężarkę HST zauważono, że koszty eksploatacji są niższe nawet o 30% w porównaniu z innymi modelami, natomiast efektywność jej pracy znacznie wzrasta. Model ten został ciekawie zaprojektowany. Zastosowano tutaj przede wszystkim łożyska powietrzne, które umiejscowiono w silniku z magnesami trwałymi. Turbosprężarka HST wytwarza sprężone powietrze o maksymalnej czystości głównie dzięki temu, że mechanizm jej pracy nie wymaga smarowania.

Sprężarka śrubowa SO

Warto również zwrócić uwagę na sprężarkę śrubową SO. To urządzanie bardzo zaawansowane technologicznie, które doskonale sprawdza się w przemyśle spożywczym, czy też farmaceutycznym, gdzie potrzebne są duże ilości czystego, sprężonego powietrza. Tego rodzaju model występuje zasadniczo w dwóch wersjach: chłodzony powietrzem i chłodzony wodą. Dzięki zastosowaniu demontowanych chłodnic sprężarki SO są proste w serwisowaniu. Zapewniają cichą pracę nawet przy bardzo dużym obciążeniu.

Różnorodność modeli sprężarek marki BOGE pozwala na wybór odpowiedniego urządzenia do konkretnego zastosowania w przemyśle spożywczym. Dzięki użyciu bezolejowej sprężarki producenci żywości mają pewność czystości swoich produktów i nie muszą obawiać się ich wycofania z obrotu rynkowego, a co za tym idzie – również utraty reputacji.

Reklama

Reklama

Polecamy