Warnik do wody jest niezbędnym urządzeniem w każdym lokalu gastronomicznym. Jego głównym zadaniem jest zagotowanie, przechowanie oraz dystrybucja wody. Tego rodzaju sprzęt jest wykorzystywany zwłaszcza w barach lub restauracjach. Posiadanie warnika do wody w znacznym stopniu ułatwia również pracę firm cateringowych. Urządzenie umożliwia jednoczesne zagotowanie dużej ilości wody (jednorazowo nawet do 20 l). Odpowiednio zaprogramowany warnik do wody pozwala na utrzymanie temperatury wody na pożądanym poziomie – w zależności od modelu, regulacja obejmuje poziomy od 30 do 100°C.

Odpowiednie wyposażenie gastronomii nie jest łatwym zadaniem, ze względu na mnogość rozwiązań dostępnych na rynku. Warnik musi przede wszystkim w pełni pokrywać bieżące zapotrzebowanie klientów, dlatego modele o mniejszej pojemności (do 10 l), sprawdzają się wyłącznie na mniejszych przyjęciach lub w małych punktach gastronomicznych o niewielkim obłożeniu.

Jaki warnik wybrać?

Urządzenia gastronomiczne muszą cechować się dużą wytrzymałością na działanie czynników zewnętrznych, wysoką wydajnością oraz ponadprzeciętną funkcjonalnością. Posiadanie sprzętu wysokiej jakości pozwala bowiem na pełne wykorzystanie jego możliwości podczas codziennej eksploatacji. Zalecany jest wybór urządzeń wykonanych ze stali nierdzewnej najwyższej jakości, gdyż wydłuża ona żywotność sprzętu, zapobiega powstawaniu zarysowań czy odkształceń spowodowanych np. wysoką temperaturą oraz ułatwia utrzymanie warnika gastronomicznego w czystości.

W trosce o bezpieczeństwo klientów oraz pracowników, warniki służące do dystrybucji ciepłych płynów, nie powinny posiadać pojedynczej ścianki. Szybko nagrzewająca się powierzchnia urządzenia, może bowiem spowodować poważne poparzenia. Ponadto warnik tego typu do utrzymania stałej temperatury płynu zużywa znacznie więcej energii elektrycznej.

Wyposażenie gastronomii powinno obejmować warnik do wody, który wyposażony jest w dodatkowe zabezpieczenie przed przegrzaniem. Wbudowany czujnik umożliwia bowiem zaprzestanie pracy urządzenia, w momencie osiągnięcia pożądanej temperatury. Unieruchomienie urządzenia może zdezorganizować obsługiwane wydarzenie czy negatywnie wpłynąć na płynność pracy w kuchni, dlatego przed zakupem konkretnego modelu należy zapoznać się z jego specyfikacją i dopasować ją do przewidywanych potrzeb.

Do czego można wykorzystać warnik do wody?

Wybór specjalistycznych warników do wody jest ułatwiony z uwagi na mnogość modeli dostępnych na rynku. Podczas zakupu należy wziąć pod uwagę przede wszystkim przeznaczenie urządzenia. Zastosowanie warników do wody nie ogranicza się do gotowania i utrzymania zamierzonej temperatury wody. Z powodzeniem można wybrać model, który będzie służył do zaparzania innych napoi, np. herbaty, kawy czy nawet ziół. Warniki do wody coraz częściej są wykorzystywane również do warzenia wina czy piwa.

Łatwość obsługi

Warniki do wody to urządzenia gastronomiczne, które zazwyczaj są bardzo intuicyjne w użytkowaniu. Większość sprzętów oferowanych przez producentów posiada wbudowany wskaźnik wody, który pomaga w określeniu odpowiedniego momentu na uzupełnienie wody. Warnik wyposażony w możliwość zaprogramowania trybu pracy znacząco ułatwia pracę obsługi, która nie musi poświęcać czasu na nadmierne kontrolowanie pracy urządzenia.

Wybór konkretnego warnika do wody zwykle zależny jest przede wszystkim od jego planowanego przeznaczenia. Lokale, które obsługują dużą ilość gości, powinny zdecydować się na urządzenie o dużej mocy i pojemności, które umożliwi nieustanne dostarczanie płynu. Należy podkreślić, że warnik jest bardzo funkcjonalnym urządzeniem, które pozwala zaoszczędzić czas i zwiększyć tempo realizacji zamówień.