Wszyscy uwielbiamy naleśniki, kotleciki, placuszki, ryby i pyszne sosy do makaronów. Przygotowanie ich jest łatwe i nie zajmuje zazwyczaj wiele czasu. Kluczem do sukcesu jest jednak wybór doskonałej patelni, dzięki której dania te będą nam nie tylko dobrze smakowały, ale przede wszystkim się nie przypalą. Nie ma chyba nic gorszego niż przywierające do patelni jedzenie. Dlatego warto przyjrzeć się różnym rodzajom patelni i wybrać najodpowiedniejszy dla siebie model.

Aluminiowa, żeliwna czy ceramiczna?

Delikatne potrawy takie jak jajka, filety ryb czy naleśniki mają skłonność do przywierania. Jeśli przykleją się do patelni, zwykle już nic nie pomoże. Jeśli jesteś smakoszem tych potraw powinieneś zdecydować się na zakup patelni o nieprzywierającej powierzchni. Doskonale sprawdzą się tu patenie teflonowe czy ceramiczne. Należy jednak pamiętać, że nie najlepiej znoszą one wysokie temperatury. Ponadto musimy używać drewnianych łyżek, żeby nie zarysować delikatnych powierzchni.

Aluminiowe patelnie bardzo szybko przewodzą ciepło, pod tym względem są wydajniejsze niż patelnie stalowe i żeliwne. Nie wymagają wysokiej temperatury, żeby szybko się nagrzać i prawie natychmiast schładzają się po użyciu. Ponadto są lekkie, a to jest niewątpliwą zaletą na przykład przy ich myciu. Patelnie aluminiowe są idealne do przygotowania szybkich dań, niewymagających długiego smażenia, takich jak: placki, wątróbka, kotlety czy jajka.

Idealnym rozwiązaniem dla smakoszy mięsa, w tym steków, będą patelnie żeliwne. Są one ciężkie, doskonale się rozgrzewają i skutecznie utrzymują ciepło, dzięki czemu potrawa pozostaje gorąca przez długi czas. Używając ich, powinniśmy jednak pamiętać, aby nie przygotowywać potraw na bazie pomidorów, zawierających sok z cytryny lub ocet. Żeliwo, źle reaguje na kwasy, a to może zniszczyć nam powierzchnię patelni.

Ceramiczne patelnie mają także wiele zalet.  Wykonane są w 100% z naturalnych materiałów takich jak: glina czy pasek, dzięki czemu są przyjazne środowisku. Wykończone są nieprzywierającą powłoką, a to oznacza brak problemów z przewracaniem naleśników czy smażeniem warzyw. Zwykle są też tańsze niż patelnie żeliwne czy te ze stali nierdzewnej, a to może wpłynąć na naszą decyzję o zakupie.

12,16,24 czy 28? Czyli jaki rozmiar patelni wybrać?

W tej chwili na rynku dostępne są różne rozmiary patelni, począwszy od tych o najmniejszych średnicach, a skończywszy na naprawdę ogromnych powierzchniach do smażenia. Czym się kierować, wybierając odpowiedni rozmiar patelni? Zwróćmy przede wszystkim uwagę dla ilu osób będziemy przygotowywali dania. Patelnie o średnicy 12 czy 16 cm będą idealne dla tych, którzy gotują tylko dla siebie. Jeśli przygotowujemy potrawy dla całej rodziny, powinniśmy sięgnąć po patelnię o średnicy przynajmniej 24 centymetrów. A smakosze dań z jednej patelni, warto, żeby rozważyli zakup największego modelu tak, aby móc przygotować w nim całe danie dla kilku osób.

Na każdej patelni można usmażyć wybraną przez nas potrawę. Niezależnie od tego, jaką patelnię mamy w domu, powinniśmy o nią dobrze dbać. Właściwa pielęgnacja sprawi, że będziemy się cieszyli naszym zakupem przez długie lata, a przygotowywanie posiłków będzie dla nas przyjemnością.

Reklama

Reklama

Polecamy