Prawidłowe pakowanie, przechowywanie i przewożenie produktów żywnościowych, nie jest proste. Szczególnie gdy są to gotowe potrawy w postaci płynnej.  Jakie opakowania warto wybrać do zup i sosów i dlaczego?

Opakowania do zgrzewu 

Plastikowe pojemniki przeznaczone do żywności charakteryzują się wzmocnioną wytrzymałością. Muszą być odporne na wysokie temperatury i nie mogą wytwarzać żadnych substancji toksycznych podczas kontaktu z artykułami spożywczymi. Wśród pojemniki do zup i sosów można znaleźć pudełka przeznaczone do zgrzewu. Co to oznacza w praktyce? Pojemnik z zapakowaną potrawą należy przykryć i umieścić w specjalnym urządzeniu, które szczelnie zamknie opakowanie. Ten rodzaj przechowywania potraw jest idealnym wyborem, jeśli zupa lub sos mają zachować świeżość przez wiele dni. Szczelne zamknięcie sprawi, że danie nie będzie ulegało procesowi psucia. Otwieranie opakowań ze zgrzewanym zamknięciem stanowi jednak niemały problem. Często zdarza się bowiem, że odrywając zamknięcie, płyn rozlewa się i brudzi ubranie. Dlatego tego typu pojemniki nie sprawdzają się do transportu jedzenia z restauracji do pracy. Są jednak idealnym wyborem dla osób sprzedających zupy, czy sosy na masową skalę lub zaopatrujących w swoje wyroby okoliczne sklepy.

Opakowania z dopasowaną pokrywką 

Opakowania z dopasowaną pokrywką są z reguły mniej szczelne niż te zgrzewane. Są jednak dużo wygodniejsze w otwieraniu. Rewelacyjnie sprawdzają się więc do transportu posiłków, które mają być spożyte w najbliższym czasie. Nie można przechowywać w nich zbyt długo pożywienia, gdyż zamykana pokrywka przepuszcza powietrze. Zupy i sosy zapakowane w ten rodzaj pojemników zachowują świeżość jedynie przez kilka godzin. Takie opakowania bardzo dobrze sprawdzają się w restauracjach sprzedających swoje dania na wynos. Nie mogą być jednak stosowane na masową skalę w sklepach czy magazynach.

Jakie opakowania wybrać do zup i sosów? 

Każdy z wymienionych wyżej rodzajów opakowań nadaje się do przechowywania zup i sosów. To, czy wybierzemy opakowania zgrzewane, czy z dopasowaną pokrywką zależy w dużej mierze od intencji. Jeśli potrawy sprzedajemy bezpośrednio do indywidualnych klientów, chcąc serwować świeże, smaczne dania każdego dnia, spokojnie możemy postawić na drugi rodzaj opakowań. Chcąc przedłużyć żywotność płynnych dań lub przewidując ich długi transport, zdecydowanie lepiej jest zainwestować w pojemniki do zgrzewu, które idealnie sprawdzają się do sprzedaży hurtowej. Spełniają one wszelkie normy dotyczące przechowywania żywności długoterminowej, co gwarantuje zachowanie świeżości nawet po kilku dniach przechowywania. Zupy sprzedawane w takich opakowaniach można spotkać w dużych dyskontach.

Reklama

Reklama

Polecamy