Sercem każdej restauracji jest kuchnia. W niej przygotowywane są posiłki, które potem trafiają do klientów. Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia każdej restauracyjnej kuchni jest okap. Okap gastronomiczny to urządzenie, którego zadaniem jest usuwanie nieprzyjemnych zapachów, unoszących się w powietrzu cząsteczek tłuszczu, a także nadmiaru pary wodnej. Zastosowanie wysokiej jakości okapów sprawia, że żadne niepożądane zapachy nie przedostają się z kuchni do sali restauracyjnej, co wpływa na komfort osób spożywających zamówione posiłki. W związku z tym, że na rynku dostępnych jest wiele rodzajów profesjonalnych okapów gastronomicznych, warto przyjrzeć się im bliżej i dowiedzieć się, czym charakteryzują się poszczególne modele.

Najprostszym rodzajem okapów gastronomicznych są okapy wyciągowe. Urządzenia te zazwyczaj wykonane są ze stali nierdzewnej, dlatego charakteryzują się trwałością oraz łatwością w czyszczeniu. Podstawowym zadaniem tego rodzaju okapów jest wyciąganie z kuchni nieprzyjemnych zapachów oraz cząsteczek tłuszczu unoszących się w powietrzu. Zużyte i zanieczyszczone powietrze zasysane jest przez zamontowany wewnątrz okapu wentylator, po czym trafia na tzw. łapacze tłuszczu. Wyposażone w specjalne filtry łapacze, wychwytują cząsteczki tłuszczu, które następnie spływają do rynienki odprowadzającej. Po zapełnieniu rynienki nagromadzony tłuszcz jest usuwany kranikiem spustowym. Tego rodzaju urządzenia są stosunkowo niedrogie i łatwe w obsłudze.

Alternatywą dla okapów wyciągowych są okapy gastronomiczne nawiewno-wyciągowe. W sprzedaży dostępne są modele indukcyjne, kompensacyjne oraz indukcyjno-kompensacyjne. Cechą charakterystyczną wszystkich okapów nawiewno-wyciągowych jest to, że nie tylko wyciągają zużyte powietrze, ale dodatkowo umożliwiają wtłaczanie świeżego powietrza. Dzięki funkcji wtłaczania czystego powietrza, urządzenia te mogą być stosowane w kuchniach, w których nie występują kratki wentylacyjne. W przypadku okapów indukcyjnych wtłaczane powietrze trafia bezpośrednio na filtry tłuszczowe, które w ten sposób ulegają schłodzeniu. Schłodzenie filtrów tłuszczowych znacząco poprawia ich skuteczność i sprawia, że mniej zanieczyszczeń trafia do atmosfery. Jeśli chodzi o okapy kondensacyjne, to działają one nieco inaczej. W tego rodzaju urządzeniach świeże powietrze trafia do kuchni poprzez perforacje znajdujące się w obudowie. Dzięki temu czyste powietrze nie łączy się z powietrzem zanieczyszczonym, co znacząco poprawia wydajność urządzenia. Najbardziej zaawansowanymi technologicznie urządzeniami są okapy nawiewno-wyciągowe indukcyjno-kompensacyjne, które łączą w sobie zalety obu rodzajów okapów, zapewniając skuteczny wyciąg zużytego i napływ świeżego powietrza.

Decydując się na zakup wysokiej jakości okapu gastronomicznego, należy zwrócić uwagę nie tylko na jego rodzaj, ale także kilka innych parametrów. Aby urządzenie działało efektywnie, musi charakteryzować się odpowiednim rozmiarem oraz wydajnością. Rozmiar okapu powinien być dostosowany do szerokości kuchenki. Zastosowanie okapu o szerokości mniejszej niż kuchenka sprawi, że część nieprzyjemnych zapachów nie zostanie pochłonięta. Równie ważna co wielkość urządzenia jest jego wydajność. Wydajność okapów gastronomicznych mierzona jest w metrach sześciennych na godzinę. Wybierając okap do lokalu gastronomicznego, warto zwrócić uwagę także na poziom hałasu, jaki generuje. Głośność urządzenia nie powinna przekraczać 30 dB. Dobrze jest również przyjrzeć się dodatkowemu wyposażeniu takiemu jak czujniki zabrudzenia filtrów czy wyłączniki czasowe, których obecność zwiększa komfort pracy.

Inspirowane: Tanake.com.pl – sprzęt gastronomiczny

Reklama

Reklama

Polecamy