W przeciwieństwie do nawozów zadaniem stymulatorów wzrostu nie jest dostarczenie składników odżywczych roślinom. Ich rola opiera się przede wszystkim na wzmocnieniu odporności warzyw oraz wspomaganiu naturalnych procesów fizjologicznych. Co to oznacza? Dokładnie to, że stymulatory wzrostu wspomagają rośliny, które są osłabione niewłaściwymi warunkami uprawy, podnosząc ich odporność na choroby i warunki stresowe, zwiększając żywotność i zdolność do regeneracji oraz stymulując rozwój korzeni i liści. Wszystko to z kolei pozytywnie przekłada się na potencjał upraw do wydawania plonów. Do niedawna popularne były stymulatory sztuczne, jednak trend ten ustępuje powoli biostymulatorom, które oparte są głównie o substancje pochodzenia naturalnego. Jakie jest działanie stymulatorów wzrostu?

  • usprawniają procesy metaboliczne rośliny
  • wspomagają pobór składników odżywczych i wody
  • przyspieszają wzrost i plonowanie warzyw
  • zawierają optymalną ilość aminokwasów i mikroelementów
  • mogą być stosowane już na etapie rozsady
  • nie wpływają negatywnie na stosowanie innych preparatów, takich jak środki ochrony roślin (np. fungicydy czy insektycydy).

Dolistnie nawozy stymulujące wzrost

Stymulatory dolistne można stosować na każdym etapie rozwoju warzyw. Ich forma podania to dolistny oprysk. Cechują się uniwersalną formułą, a użyte tuż po posadzeniu znacznie przyspieszają metabolizm roślin. W swoim składzie zawierają przede wszystkim niezbędne pierwiastki, takie jak azot, magnez, bor czy żelazo, a także wolne aminokwasy. Tego rodzaju stymulatory pozytywnie wpływają na intensywność procesu fotosyntezy oraz zwiększają zawartość chlorofilu w liściach. Warto je stosować także w okresie wzmożonego stresu, aby wspomóc regenerację roślin w tym czasie. 

Kiedy stosować stymulatory wzrostu i plonowania?

Wszystko zależy od rodzaju uprawy, wymagań poszczególnych warzyw oraz stosowanego środka. Wykonanie pierwszego zabiegu z reguły można podzielić na:

  • podanie po posadzeniu rozsady na stałe miejsce, zalecane jest w przypadku papryki i pomidorów.
  • podanie w czasie intensywnego wzrostu liści, zalecane w przypadku dyni, ogórków, cukinii, grochu, bobu, fasoli, marchwi, pietruszki, cebuli, czosnku, pora oraz kapusty.

Drugi zabieg wykonuje się zazwyczaj przy pierwszych pąkach kwiatów, a kolejne podczas wzrostu owoców. W przypadku grochu, bobu i fasoli preparat po raz drugi stosuje się przed kwitnieniem, a przy kapuście w początku zawiązywania główki. Kolejne 2-3 zabiegi wykonuje się z reguły w dwutygodniowych odstępach. 

Podsumowanie

Stosowaniestymulatorów wzrostu niesie ze sobą szereg korzyści przy uprawie warzyw. Przede wszystkim znacznie przyspieszają one wzrost i plonowanie roślin, co możliwe jest dzięki wsparciu procesów metabolicznych rośliny oraz intensyfikacji procesu fotosyntezy. Stymulatory wspomagają osłabione okazy roślin, zwłaszcza w okresie stresowym. Ich niewątpliwym atutem jest również fakt, że nie wpływają negatywnie na stosowanie środków ochrony roślin – wręcz przeciwnie, wiele preparatów podnosi ich efektywność. Częstotliwość ich podawania zależy od kilku czynników, m.in. rodzaju uprawy oraz wymagań danego warzywa. Stymulatory wzrostu, zwłaszcza dolistne, doskonale sprawdzą się w przypadku okazów osłabionych.

Reklama

Reklama

Polecamy